Östran/Nyheternas bloggar
Bollkultur

Blogg

Tillbaka till bloggen

Stefan Landberg och den förlorade generationen

Vad drömmer du om, Stefan? En ordinarie plats i Kalmar FF eller tjejen på bilden på väggen? En 17-årig Stefan Landberg fotograferad hemma i läsfåtöljen i oktober 1987, en vecka före debuten mot Sporting Lissabon. Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

Stefan Landberg var ett av de största löftena i svensk fotboll när han kom till Kalmar FF inför katastrofsäsongen i söderettan 1987.

Han hade hämtats från division IV-laget Hultsfreds FK, men fick nöja sig med att sitta på bänken några gånger medan avgrunden öppnade sig under KFF som till slut ramlade ner i division II.

När degraderingen redan var ett faktum fick Stefan i säsongens elfte timme äntligen chansen hoppa in i en A-lagsmatch, och inte vilken som helst heller. Det handlade om den mytomspunna hemmamatchen mot Sporting Lissabon i Cupvinnarcupens andra omgång.

Välkommen i gänget! Åldermannen Johny Erlandsson och purunge Landberg har roligt tillsammans på försäsongsträningen.  Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

17-årige Stefan kom in i stället för nästan dubbelt så gamle Johny Erlandsson när en kvart återstod och fanns alltså på planen när Torbjörn Arvidsson skallade in matchens enda mål minuten före slutsignalen.

I tvåan året efter blev han en av förgrundsgestalterna i det kraftigt föryngrade laget och var också bofast i J-landslaget. Han spelade 25 av 26 seriematcher och från sin offensiva mittfältsposition blev han lagets näst bäste målskytt med tio fullträffar (Leif ”Peps” Persson gjorde elva). Under KFF:s comeback i näst högsta serien 1989 fortsatte det gå bra: 23 matcher och sex mål.

Jag minns från de där åren att jag tyckte att jag aldrig sett en så ung spelare i Kalmar FF vara så bra och spela så moget som Stefan Landberg. Det dröjde till Rasmus Elm gjorde entré innan man fick se något liknande.

Stefan Landberg, till höger, jublar i kapp med Peter Östlind (som avled i fjol, förre KFF-talangen Robin Östlinds pappa), sedan Peter gjort segermålet, 2–1, hemma mot Lunds BK 1988. I bakgrunden till höger skymtar ett annat ungt löfte, Georgios Karatanasis, som försvann tillbaka till hemstaden Norrköping efter säsongen. Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

Stefans talang var så uppenbar att den omöjligen kunde förbli ouppmärksammad i Växjö. Öster hade redan inför säsongen 1988 norpat Janne Jansson från KFF och 1989 bildade han, Landberg, Peter Wibrån och Ulrik Jansson allsvenskans klart talangfullaste mittfält. Samtliga blev med tiden också landslagsmän. Totalt kom Stefan Landberg att göra 17 A-landskamper 1992–97. Dessutom spelade han samtliga Sveriges fyra matcher i OS i Barcelona 1992.

Stefan Landberg är ett av namnen i det gäng jag gärna lite högtravande kallar för ”Kalmar FF:s förlorade generation”, det vill säga de spelare som skulle blivit tongivande i KFF på 90-talet, men som på grund av kaoset i föreningen i slutet av 80-talet och den förödda ekonomin kom att hamna i andra klubbar.

Om KFF varit stabilare hade Torbjörn Arvidsson nog blivit en legend i sin hemstad i stället för i Halmstad och spelare som Janne Jansson och Stefan Landberg hade förmodligen inte försvunnit lika brådstörtat till nya adresser. Möjligen ska också Nicklas Karlström räknas in i den skaran, men han visade ganska snabbt högt utvecklade nomadegenskaper. Även Jens Nilsson och Dennis Nilsson befann sig ju faktiskt på annan ort ett par år, men kom tillbaka, tack och lov.

Efter fem år i Öster fortsatte Stefan Landberg sin fotbollsresa västerut och hamnade 1995 i IFK Göteborg, som också kom att bli hans slutstation som fotbollsspelare. Han var fortfarande en av landets absolut bästa vänsterbackar när han år 2000 i en match mot Helsingborg drabbades av en pisksnärtskada som tvingade honom att sluta med fotboll.

Polare pratar gamla minnen. Stefan Landberg och Dennis Nilsson spelade ihop i Kalmar FF på 80-talet och i Öster på 90-talet. Så här såg det ut när de möttes vid den allsvenska premiären 2004 då Stefan var assisterande tränare i IFK Göteborg och Dennis gjorde sin sista säsong som spelare i KFF. Matchen slutade 0–0. Foto: Tomas Königsson/Östra Småland

Tagged , , , , , , , ,

Klas Palmqvist

Skriver om sådant vi glömt och om sådant vi inte visste att vi kom ihåg – eller tvärtom...


Senast bloggat