Östran/Nyheternas bloggar
I huvudet på Ahonen

Blogg

Tillbaka till bloggen

Politik är ideologi Johan Persson (S)

”Jag är pragmatisk och lösningsorienterad och har aldrig begripit mig på ideologier” säger Kalmars ”Starke Arvid” socialdemokraten Johan Persson i efterdyningarna till den ”oheliga” kärleksaffären med den förfördelade (M)-politikern Malin Petersson och efter Johans uttalande så skulle jag vara oerhört försiktig med att lägga min röst på Persson i nästa val.

Att vara pragmatisk innebär att stå med båda fötterna på jorden men det diskvalificerar inte personen från att stå för en ideologi som för Socialdemokraternas del innebär alla människors lika värde och det är med tanke på den politik alliansen för – med Moderaterna i spetsen – ideologiskt sett långt ifrån dagens högerpolitik.

Jag är för breda lösningar över partigränserna, allt för att gynna medborgarna, men politik är ideologi och det som skiljer partierna åt när vi går till valurnorna vart fjärde år. Ideologi står för en samling idéer om hur samhället bör styras och som företrädare för Socialdemokraterna är det Johan Perssons uppgift att bedriva partipolitik ur socialdemokratisk ideologisk perspektiv.

Oheliga kärleksaffärer i (S)änghal(M)en över partigränserna har jag inga åsikter om men när (S) och (M) inleder samarbeten på det politiska planet så har klimatet förändrats från att handla om ideologi till att bli en ren affärsverksamhet som mest handlar om att sko sig fördelar på det personliga planet. Det finns avgörande skillnader mellan blocken där det är våra grundläggande värderingar som avgör hur vi tänker, tycker och agerar. Politik är ideologi och ideologi är oerhört viktigt sedd med de flesta väljares ögon.

(S) och (M) samarbetar inte bara i Kalmar och Västervik utan även i lilla Nybro där Peter Lilja (M) sitter knähund på maktfullkomlige Markus Lund (S) i jakten på personliga fördelar samtidigt som väljarna blivit lurade på den röst dem delade ut i det senaste valet. Precis som för oss väljare så gäller det för våra politiker att hitta ett parti som ideologiskt står för personens värderingar och därefter bedriva en politik som partiet står för. Är man inte villig att göra det så bör man lämna politiken för andra uppgifter.

Politik är ideologi och för mig med djupa rötter i den socialdemokratiska myllan så är det oerhört viktigt att politiken bedrivs på ideologiska grunder, sedan får man vara hur pragmatisk man vill. Det ena undantar inte det andra men en politiker som ”aldrig begripit sig på ideologier” underkänner sig själv.

Markku Ahonen

Fotbollsnörd och åsiktsmaskin beskriver mig på ett enkelt sätt där jag tycker och tänker till om allt från fotboll till det politiska klimatet i Sverige. Min tanke här är att såväl roa som oroa mina läsare genom att blogga om allt som rör sig ”I huvudet på Ahonen” vilket ni kommer märka är en hel del. Sport och politik hör självklart ihop och därför kommer min blogg att domineras av dessa två livsviktiga ämnen. Vill ni så kan ni även följa mig på TWITTER och ni får gärna mejla mig på markku.ahonen@bodabruk.se.


Senast bloggat