Östran/Nyheternas bloggar
Vetenskap

Blogg

Tillbaka till bloggen

Dinosauriernas utdöende – en dubbelsmäll?

Fredrik Svensson, 11 september, 2012 2 kommentarer

Thomas Tobin på Antarktis med ett fossil av en sedan länge död ammonit, en sorts bläckfisk. Foto: Thomas Tobin/UW


För 65 miljoner år sedan damp en asteroid, eller komet, ner på jorden. Dödsstöten för dinosaurierna som hade dominerat djurlivet på jorden under sisådär 160 miljoner år. Men kanske var de redan försvagade, och nedslaget bara den sista droppen som urholkade stenen.

Forskare vid University of Washington, Seattle, USA, menar att asteroiden som utrotade dinosaurierna var den andra av två katastrofer som skedde på kort tid. Och med kort tid menar de såklart bara en cirka 200 000 till 300 000 år.

Istället för något utifrån som slog ner på jorden ska den första smällen kommit från jorden inre. En rad vulkanutbrott, som kan ha pågått under så lång tid som 100 000 år.

Utbrotten spred små partiklar, aerosoler, i atmosfären. Partiklar som till en början hade en kylande effekt. Men de stora utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser som följde gav upphov till en långvarig uppvärmning.

Så istället för att drabba de stora djuren, var det enligt forskarna havsdjur som befolkade oceanernas botten som fick ta smällen. Sniglar och musslor som inte kunde anpassa sig till stigande vattentemperatur.

Låter det bekant? En global uppvärmning som drabbar de som har svårast att anpassa sig? Korallrev som dör, groddjur som utrotas…

Det finns inga direkta bevis för att vulkanutbrotten hade någon verklig effekt på de djur som utrotades efter asteroidnedslaget. Men enligt forskaren Thomas Tobin är det möjligt att flera arter som överlevt den första katastrofen var så försvagade att de inte klarade en andra långvarig förändring av livsmiljön.

Det kan ha varit så att en tredje teori kring dinosauriernas öde också spelat in. Enligt fynd gjorda 2009 och 2010 kan de stora ödlorna varit drabbade av parasiter och sjukdomar som frodades i det varma klimatet. I avföring har man bland annat hittat spår av dysenteri. What a glorius way to go…

Källa: http://www.washington.edu/news/2012/09/05/dinosaur-die-out-might-have-been-second-of-two-closely-timed-extinctions

  • Hans Hedenmalm

    Intressant! Man inser att planeten kommer att klara sig bra utan oss. Det har den gjort förr. Det är för vår alldeles egen skull vi bör göra något åt klimatförändringarna. Hur nu det ska gå till.
    Trevlig blogg förresten.

  • Pingback: Trängsel i ekosystemet | Östran/Nyheternas bloggar

Fredrik Svensson

Bloggar om vetenskap i stort och smått, bokstavligt talat. Från bakterier, nanoteknik och strängteori till kvasarer och svarta hål, universums expansion och livets ursprung. Så följ med genom den fantastiska, fantasifulla och framförallt förklarliga värld som är den verklighet vi lever i. RSS-flöde


Senast bloggat